Techtopiadk

Techtopia ekstra video: Skal Danmark have et cyberhjemmeværn? Del 2

7.674 visninger
21. juni 2019 episode, podcast, techtopia
Det danske hjemmeværn blev oprettet efter 2. verdenskrig bl.a. for at få styr på en betydelig ildkraft og kompetence, som efter krigen befandt sig uden for samfundets kontrol og bruge dette til om nødvendigt at løse militære opgaver.

Nu spirer en debat om, hvorvidt Danmark bør oprettet et cyberhjemmeværn som følge af udviklingen i den digitale virkelighed.

Tanken kunne være at skabe en kommandostruktur med frivillige, der stiller deres ekspertviden til rådighed i tilfælde af et cyberangreb eller deres kapaciteter såsom servere til rådighed for forsvaret. Noget lignende er gjort i Estland, som i 2007 blev udsat for et massivt hackerangreb og tre år senere skabte Küberkaitseliit (KKL) en cyberenhed under det estiske hjemmeværn. Skal Danmark gå samme vej, så danske cyberkapaciteter kan samles og koordineres i tilfælde af et angreb?

I disse måneder sker der en ændring i hele krigsbegrebet. Israel angreb i april måned hackere fra Hamas med et missilangreb i realtime. Dermed er den grænse, der hidtil har været mellem konventionel krig og cyberkrig, ophævet. I NATO og Rusland operer man med, at et cyberangreb kan modsvares med et konventionelt angreb. Cyberkrig er med andre ord en mulighed i det digitale samfund, og cyber er blevet et militært domæne på linje med luften, havet og land.

Derfor er det til diskussion, hvordan Danmark bedst kan forsvare sig mod et cyberangreb og hvordan man undgår aktioner, der eskalerer situationen. Her udgør det civile samfund både et mål og et muligt redskab for forsvaret. Er et cyberhjemmeværn en del af løsningen?

Arrangementet består af tre korte oplæg og derefter åben diskussion.

Panel:

Lars Bangert Struwe, Generalsekretær, PhD, Tænketanken Atlantsammenslutningen

Poul-Henning Kamp, softwareudvikler og kendt debattør på det digitale område

Mette Nikander, CEO, C-cure, engageret debattør indenfor cybersecurity-relaterede anliggender. Drivende kraft i Tværpolitisk IT, der giver direkte input til ideer, holdninger, behandlings og lov-forslag indenfor IT.