Techtopiadk

Techtopia 34: Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen?

8.723 visninger
8. januar 2018 ida, podcast, techtopia
Man skal ikke have besøgt eller arbejdet i ret mange teknologivirksomheder, før man begynder at savne noget - eller rettere nogen.

Kvinder er nemlig en stor mangelvare i IT-branchen.

Kun omkring 25% af de ansatte i den danske IT-branche er kvinder. Og de færreste af dem programmerer. 

Og det er noget skidt - ikke bare for kvinder og ligestiling, men også for de produkter og services, som virksomhederne producerer. Hvis de   kun er udtænkt, designet og kodet af hvide mænd i 20erne i Californien, så bliver de ganske enkelt dårligere. 

Den unge programmør Tracy Chou undrede sig over dette. Som alle andre i techbranchen var hun optaget af at lave løsninger baseret på store mængder data. Men data om kvinder i techbranchen kunne hun ikke finde. Derfor skrev hun et indlæg på bloggertjenestren Medium, hvor hun efterlystede data og lancerede en side til at samle data på Github, der er et videndelingssite for programmører. 

Indsamlingen af data på GitHub blev en kæmpe succes, hvor antallet af kvinder i den amerikanske techindustri for første gang blev kortlagt. Resultatet var som ventet nedslående, men til gengæld skabte det et stort pres på IT-branchen for at ansætte flere kvinder.

I Danmark er den selvlærte programmør Nynne Christoffersen stærkt inspireret af Tracy Chou. Hun laver workshoppen Rails Girls, hvor hun lærer andre kvinder at programmere i et miljø, hvor dumme spørgsmål er obligatoriske, fordi ingen mandlige nørder kan nedgøre dem. 

Brancheforeningen IT-Branchen kører programmeringsklasser for 6. Klasses elever på 137 danske skoler i håb om at ramme både drenge og piger for at sikre diversiteten i fremtidens IT. 

Medvirkende:  

Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen

Tracy Chou, programmør og stifter af Project Include

Nynne Christoffersen, programmør hos Karnov og arrangør af Rails Girls CPh og Hackyourfuture

Links:

IT-Branchen Coding Class https://itb.dk/articles/fremtidens-kompetencer/coding-class

Tracy Chou på Medium https://medium.com/@triketora

Tracy Chou på Github https://github.com/triketora/women-in-software-eng

Tracy Chou taler på Emtech (video) https://events.technologyreview.com/video/watch/tracy-chou-project-include-innovator/

Nynne Christoffersen https://twitter.com/nynnest

Rails Girls Cph http://railsgirls.com/copenhagen.html

Rails Girls https://twitter.com/copenhagenrg

Kodekursus for flygtninge http://www.hackyourfuture.net/