Techtopiadk

Techtopia 46: Robotbilens dilemma

9.365 visninger
2. april 2018 episode, podcast, techtopia
Når ulykken truer, hvad skal robotbilen så vælge? At køre fodgængeren ned og beskytte sine passagerer? Eller skal den køre galt og ofre passagererne til fordel for et barn på jagt efter en bold på kørebanen?

Dette dilemma sætter the Moral Machine sine brugere i, når de på hjemmesiden hos MIT Medialab giver deres mening til kende om robotbilens svære valg.

Fire millioner mennesker har deltaget i undersøgelsen, hvis resultater skal forme en fælles holdning til de dilemmaer, som en robotbil kan opleve i fremtiden.

Den fælles holdning baseret på de fire millioner menneskers svar skal kodes ind i en algoritme, som skal styre bilen, så den træffer det menneskeligt set mest etiske valg i dilemmaet: passager eller fodgænger.

Dagen før den første fodgænger blev dræbt af en autonom bil i Amerika afslørede MIT Medialabs professor Iyad Rahwan de første resultater af Moral Machine-studiet på en konference.

Hans team mener, at resultaterne, som vil blive offentliggjort fuldt ud senere i år, kan bruges af bilproducenter og teknologigiganter til bedre at tage de etiske valg, der bliver kodet ind i deres autonome køretøjer.

Hør om moralske algoritmer, byer forandret af robotbiler og billige kamerasystemer og kunstig intelligens til selvkørende biler.

Medvirkende:
Brad Templeton, konsulent med speciale i robotbiler
Snehalkumar 'Neil' S. Gaikwad, ph.d. stud., MIT Medialab Scaleable Cooperation
Jianxiong Xiao, CEO, AutoX

Links:
Brad Templeton http://ideas.4brad.com/
The Moral Machine http://moralmachine.mit.edu/
Etiske algoritmer https://www.media.mit.edu/publications/a-voting-based-system-for-ethical-decision-making/
AutoX https://www.autox.ai/