Techtopiadk

Techtopia 209: Fra mikrober til kosmos

7.898 visninger
11. oktober 2021 episode, podcast, techtopia
En mand slikker på en stump af en meteorit. En kvindes håndbakterier blandes med kimchi. Og dér hænger Andreas Mogensens rumdragt.

Techtopia er taget på kunstudstilling for videnskabsinteresserede eller en videnskabsudstilling for kunstinteresserede. "Verden er i dig" er et samarbejde mellem Medicinsk Museion og Kunsthal Charlottenborg, hvor vi bevæger os fra mikrober til kosmos.

Vi mennesker lever med og mellem mikroorganismer. Bakterier er en del af os og den verden, vi lever i. Og vi tager dem med ud i rummet til Månen og Mars, hvor vi måske møder nye mikrober, som kan hjælpe os eller slå os ihjel.

Vi lever i den antropocæne tidsalder – menneskets tidsalder – og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi på godt og ondt påvirker og forandrer verden omkring os. Men de færreste tænker over, at verden også påvirker menneskekroppen tilbage. At vores omverden er med til at forme vores kroppe og daglige eksistens.

Vores celler registrerer skiftet fra dag til nat, skabt af planetens bevægelse. Ting vi rører ved påvirker trillioner af mikrober, der bor i og på os, og som bestemmer, hvordan vi har det. Generationerne, der kom før os, har efterladt sig spor i vores DNA. Vi eksisterer på godt og ondt i netværk af forbindelser, der strækker sig fra det mikroskopiske til det planetariske.

Udstillingen tager afsæt i ny biomedicinsk forskning, der arbejder på at forstå vores kroppe, vores sundhed og vores verden.

Medvirkende:
Adam Bencard og Jacob Lillemose, kuratorer på "Verden er i dig".

Link:
"Verden er i dig" https://kunsthalcharlottenborg.dk/da/udstillinger/verden-er-i-dig/