Techtopiadk

Techtopia 300: Forstå kvantefysik med Tor Nørretranders

4.975 visninger
23. oktober 2023 episode, podcast, techtopia

Gør kvantefysik dig svimmel?  Ny bog viser dig, at den sære og mærkelige form for matematik ligner hverdagsoplevelser i menneskesindet mere end nogen skulle have troet. Vi fejrer episode 300 med festtale af techtænker Tor Nørretranders.

Techtopia handler om fremtiden, og nogle gange så bliver fremtiden rigtig hurtig til nutid. Det er blevet til 300 episoder siden maj 2017, og vi optog nr. 300 til festivalen Technomania i Messecenter Herning i starten af oktober. 

Festtalen blev leveret af forfatter og teknologifilosof Tor Nørretranders, og bagefter talte vi om hans nye bog “I syv sind”, der er skeptisk omkring kvantekomputerens rolle i fremtiden.

I bogen søger han også at gøre kvantemekanik mindre uforståeligt, idet han hævder, at kvantetænkning faktisk er tættere på, hvordan menneskets sind fungerer, end vi måske antager. Nørretranders argumenterer for, at vores uddannelsessystem har lært os at tænke i absolutte termer, men at virkeligheden er mere kompleks og flydende.

I almindelig tale og i vores sind opererer vi ofte i en "superposition" af muligheder, der er meget lig kvantesystemer. Dette er i kontrast til den klassiske logik og den årsag-virkning forståelse, vi typisk bruger. Således er kvantetænkning ikke så fjernt fra vores daglige oplevelse og psykologi, som vi måske tror.

Medvirkende:

Tor Nørretranders, forfatter og teknologifilosof

Link:

Bogen “I syv sind” https://www.gyldendal.dk/produkter/i-syv-sind-9788702397628

Video med festtale for episode 300 ved Tor Nørretranders https://videos.ida.dk/media/Fra+AI+til+artificial+engineersA+Tor+N%C3%B8rretranders+holder+festtale+for+Techtopia/1_v5p8tfmk/232769693