Techtopiadk

Techtopia 326: Supercomputeren Gefion gør Danmark førende på AI

4.155 visninger
6. maj 2024 episode, podcast, techtopia
Inden udgangen af dette år har Danmark Europas største AI-supercomputer. Den er allerede døbt Gefion og skal hjælpe danske forskere med at bruge AI i deres projekter.
Computerkraften leveres af techgiganten Nvidia, der har valgt at arbejde sammen med Novo Nordisk Fonden om projektet. Blandt andet fordi fonden også står bag en milliardinvestering i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
Novo Nordisk Fonden betaler de 600 af de 700 millioner kroner, som Gefion koster at etablere. Bag investeringen står vicepræsident i fonden Lene Oddershede, som også står i spidsen for fondens projekt med kvantecomputere. Lene Oddershede medvirkede i Techtopias serie om kvantecomputere i 2023, og nu investerer hun et meget stort beløb i den anden af tidens mest omtalte teknologier, så vi fik igen en interviewaftale i kalenderen, så hun kunne fortælle om hvad Gefion er.

Links:
Gefion https://novonordiskfonden.dk/en/news/denmark-to-build-one-of-the-worlds-most-powerful-ai-supercomputers-accelerating-solutions-to-societal-challenges/
H100 - Grace Hopper https://www.nvidia.com/en-gb/data-center/h100/
Techtopia om kvantecomputere: https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2023/techtopia-286-bohr-20-kvantecomputer-skal-designe-ny-medicin