Techtopiadk

Techtopia 309: Hvad rummer verdens første lov om regulering af AI?

4.681 visninger
18. december 2023 episode, podcast, techtopia
I filmen Minority Report er en mand på flugt fra politiet gennem et indkøbscenter i år 2054, hvor fodgængere i det offentlige rum overvåges og identificeres via irisgenkendelse. Manden - John Anderton - bliver tilbudt et væld af reklamer på turen gennem shoppingcenteret og dermed afsløret. En grum fremtid om kun 30 år. Men nu har EU forbudt den fremtid.

I sidste uge vedtog EU den såkaldte AI Forordning, der er verdens første reelle lov om regulering af kunstig intelligens.
Den har været to år undervejs og blev vedtaget efter 22 timers marathonforhandlinger plus en ekstra mødedag. Man så trætte EU-kommisærer og parlamentarikere på sociale medier, men nu har vi en lovgivning, der blandt forbyder predictive policing i EU.
Lige nøjagtig den situation, som Tom Cruise udsættes for i Minority Report, hvor kunstig intelligens forudsiger, at han vil begå et mord indenfor de næste 36 timer, og så går jagten ind med brug af overvågningsteknologi og AI.
Det er sci-fi - men meget virkelighedsnær sci-fi, der nu er forbudt i AI Forordningen, som vi kigger på i denne udgave af Techtopia.
Vi får en øjebliksreaktion fra EU parlamentariker Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet og vi får baggrunden og analysen af Grit Munk, der er digitaliseringspolitisk chef i IDA.

Link: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence